Jakiś czas temu moja żona przyniosła od koleżanki przepis na gotowanie jajek niby prosta sprawa, a jajko tak ugotowane nie wywołuje bólu żołądka u mojej lepszej połówki :), za to jajko gotowane na szybko już tak.
Oto przepis:
- Jajka, aby podczas gotowania nie pękały należy wyjąć wcześniej z lodówki (ok 15min), są wtedy bardziej odporne na pękanie.
- Do zimnej wody wkładam jajka (w ilości jaka jest mi potrzebna),
- Wsypuję 1/2 łyżeczki wody na 1litr wody, po to aby jajka potem łatwiej obrać.
- Trzymam jajka na ogniu aż zagotuje się woda,
- Wyłączam gaz i trzymam jajka w tej wodzie pod przykrywką 10-15 min
Gotowe :)
Skorupki z jajek można włożyć do doniczki z kwiatkami, są bowiem dobrym nawozem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz