Translate

niedziela, 16 września 2012

Jajka na twardo



Jakiś czas temu moja żona przyniosła od koleżanki przepis na gotowanie jajek niby prosta sprawa, a jajko tak ugotowane nie wywołuje bólu żołądka u mojej lepszej połówki :), za to jajko gotowane na szybko już tak. 

Oto przepis:


  1. Jajka, aby podczas gotowania nie pękały należy wyjąć wcześniej z lodówki (ok 15min), są wtedy bardziej odporne na pękanie. 
  2. Do zimnej wody wkładam jajka (w ilości jaka jest mi potrzebna), 
  3. Wsypuję 1/2 łyżeczki wody na 1litr wody, po to aby jajka potem łatwiej obrać.
  4. Trzymam jajka na ogniu aż zagotuje się woda,
  5. Wyłączam gaz i trzymam jajka w tej wodzie pod przykrywką 10-15 min
Gotowe :)



Skorupki z jajek można włożyć do doniczki z kwiatkami, są bowiem dobrym nawozem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz