Witajcie :) Cóż ostatnio wiele się dzieje w mojej kuchni. Jest to czas przygotowywania przetworów na zimę. Wczoraj zamknąłem parę słoiczków z konfiturą śliwkową. Przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
- Śliwki
- Cukier (do smaku - piszę do smaku bo nie każdy lubi bardzo słodkie )
- Woda, taka ilość żeby przykryła spód garnka
- Garnek z grubym dnem :)
Sposób przygotowania:
1. Śliwki myjemy
2. Wyjmujemy z nich pestki
3. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy śliwki
4. Dosypujemy cukier
5. Wszystko smażymy na małym ogniu około 2-3 godz. (przez 3 dni - tyle czasu bo to bez cukru żelującego)
6. Po trzech dniach, do wyparzonych słoików wlewamy gorącą konfiturę
7. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, aż ostygnął.
Smaczego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz