Translate

sobota, 1 września 2012

Konfitury z rabarbaru 1



Zdjęcie pochodzi z bloga moje przetwory.



Składniki:


  • Rabarbar
  • Cukier
  • Goździki
  • Cynamon w lasce
  • Jabłka
  • Woda
Sposób przygotowania:

1. Rabarbar oraz jabłka należy umyć,

2. Następnie pokroić na małe kawałki,

3. Na spód garnka wlać tyle wody aby zakryła dno,

4. Wrzucić do tej wody rabarbar,

5. Dodać cukier, goździki, cynamon jabłka,

6. Gotować aż rabarbar i jabłka będą miękkie,

7. Za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) rozgnieść kawałki owoców,

8. Gotuję jeszcze kilka minut, sprawdzam czy smak mi odpowiada, jeśli nie to dosładzam,

9. Wyjmuję goździki oraz cynamon z konfitury i taką gorącą wkładam do wyparzonych wcześniej słoików.

10. Mocno zakręcamy słoiki i odwracamy na kilkanaście minut do góry dnem (czyli słoik stawiamy na pokrywce :) )

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz