Translate

wtorek, 22 stycznia 2013

Ziemniaki



    Nie umiesz albo nie masz ochoty bawić się w obieranie ziemniaków. Nie martw się polecam sprawdzony przeze mnie sposób. Wystarczy ugotować ziemniaki w skórkach a potem je obrać. W ten sposób nie najesz się wstydu i zaoszczędzisz czasu :)

    Pamiętaj ziemniaki najlepiej wrzucić do gotującej się już wody z solą wtedy tracą niewiele ze swoich właściwości odżywczych.

    Jeśli jeszcze nie wiesz jakie właściwości mają ziemniaki czytaj dalej. Spokojnie następnym razem jak twoja Pani powie Ci, że ziemniaki tuczą możesz jej przedstawić parę argumentów za ziemniakami.

    Ziemniaczki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.



Źródło informacji o właściwościach ziemniaczków pochodzi ze strony: http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-ziemniakow


0 komentarze:

Prześlij komentarz