Fotka ze strony doradcasmaku.pl
Ogórki w musztardzie
Składniki:
- ogórki
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 niepełne łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
Proporcje zależą od ilości ogórków, powyższe proporcje są na około 2kg ogórków.
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarenkach
- liść laurowy
- czosnek
- chrzan
- koperek
- marchewka
Sposób wykonania:
- Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików.
- Następnie do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę.
- Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zagotować i zostawić do wystygnięcia.
- Zimną zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
Ogórki są dobre po kilku dniach (ja i tak trzymam je na zimę).
Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz