Translate

niedziela, 2 września 2012

Ogórki w musztardzie

Fotka ze strony doradcasmaku.pl



Ogórki w musztardzie 

Składniki:

  • ogórki 
Zalewa: 

  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 niepełne łyżki soli 
  • 5 łyżek musztardy 
Proporcje zależą od ilości ogórków, powyższe proporcje są na około 2kg ogórków.

Przyprawy do słoika

  • ziele angielskie 
  • gorczyca 
  • pieprz w ziarenkach 
  • liść laurowy 
  • czosnek 
  • chrzan 
  • koperek 
  • marchewka 

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików.
  2. Następnie do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę. 
  3. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zagotować i zostawić do wystygnięcia.
  4. Zimną zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut. 
Ogórki są dobre po kilku dniach (ja i tak trzymam je na zimę).

Smacznego:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz