Weekend upłynął bardzo miło w gronie przyjaciół. Ponieważ w ogrodzie mamy kilka jabłoni na niedzielne śniadanie przygotowałem placki z jabłkami i twarogiem, posypane cukrem pudrem znikały w oczach.
Oto przepis:
Składniki:
- 4 duże kwaskowe jabłka
- 4 jajka całe
- 2 szklanki mąki pszennej (zawsze przesiewam przez sitko)
- około 1,5 szklanki mleka
- około 150g - 200g twarogu (korzystam z gotowego twarogu sernikowego, można kupić w kubełeczkach)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach,
- W misce mieszam jajka z mąką, solą, cynamonem, gałką i mlekiem,
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję starte jabłka oraz twarożek. Wszystko mieszam razem,
- Dodaję do tego kilka kropli oleju słonecznikowego, aby placki się nie przypalały,
- Na średnim palniku rozgrzewam patelnie z kilkoma kroplami oleju,
- Smażę placuszki na złoty kolor,
- Po ułożeniu na talerzu posypuję cukrem pudrem.
Fotka ze strony kuchnia.takieproste.pl, niestety sam nie zdążyłem zrobić zdjęcia, wszystkie placki znikły w mgnieniu oka z talerza :))
Smacznego :)))
MMMM, Podobają mi się :):) Może znajdziesz jakieś inspiracje u mnie na http://nymuffin.blogspot.com/2014/01/apple-pancakes.html serdecznie polecam i zapraszam :):)
OdpowiedzUsuń