Translate

piątek, 14 września 2012

Kluski kładzione



Dzisiejszy obiad był na szybko :) hmm kiedy jesteś głodny, a nie chcesz stać zbyt długo przy garach trzeba coś wymyślić. Dziś w menu na pierwsze kluski kładzione.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczka soli



Sposób przyrządzania:


  1. Przesiać do miseczki mąkę, 
  2. Dodać sól,
  3. Wbić całe jajka,
  4. Rozpuszczam masło, żeby je schodzić wlewam mleko, wszystko wlewam do miski z mąką i jajami,
  5. Wszystko mieszam drewnianą łyżką aż powstanie jednolita masa.
  6. W garnku gotuję wodę z solą,
  7. W gotującej wodzie zmoczyć łyżkę zwykłą metalową, taką łyżką nabieramy ciasto i kładziemy do wrzątku,
  8. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować 3-5min,
  9. Kluski wyjmować łyżką cedzakową (taką z oczkami).




Kluski można podawać z sosem lub jako dodatek do mięs.

0 komentarze:

Prześlij komentarz