Dzisiejszy obiad był na szybko :) hmm kiedy jesteś głodny, a nie chcesz stać zbyt długo przy garach trzeba coś wymyślić. Dziś w menu na pierwsze kluski kładzione.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczka soli
Sposób przyrządzania:
- Przesiać do miseczki mąkę,
- Dodać sól,
- Wbić całe jajka,
- Rozpuszczam masło, żeby je schodzić wlewam mleko, wszystko wlewam do miski z mąką i jajami,
- Wszystko mieszam drewnianą łyżką aż powstanie jednolita masa.
- W garnku gotuję wodę z solą,
- W gotującej wodzie zmoczyć łyżkę zwykłą metalową, taką łyżką nabieramy ciasto i kładziemy do wrzątku,
- Gdy wypłyną na powierzchnię gotować 3-5min,
- Kluski wyjmować łyżką cedzakową (taką z oczkami).
Kluski można podawać z sosem lub jako dodatek do mięs.
0 komentarze:
Prześlij komentarz