Smak z dzieciństwa dziś zagościł w naszym domu. Ryż zapiekany z jabłkami, polecam bardzo serdecznie proste i smaczne :)
Poniższy przepis został przygotowany dla 4 osób (które nie jedzą dużo :) )
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 15 sztuk małych jabłuszek (miałem prosto z drzewa dlatego tyle, ale można użyć mniejszej ilości w zależności od wielkości jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Śmietana ( ja użyłem bitej śmietany)
- 2 łyżki cukru kandyzowanego (oczywiście może też być zwykły cukier)
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotuję z mlekiem i wodą;
2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem;
4. Układamy warstwami:
1. Ryż gotuję z mlekiem i wodą;
2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem;
4. Układamy warstwami:
- ryż
- jabłka
- posypać cynamonem
- posypać cukrem
Ostatnią warstwą jest ryż, który posypujemy cynamonem i posypujemy drobnymi kawałkami masła.
Wstawiamy do 170 stopni na około 30 min. Dekorujemy śmietaną.
Smacznego :))))
0 komentarze:
Prześlij komentarz