Translate

niedziela, 7 października 2012

Zapiekanka z Jabłek




Smak z dzieciństwa dziś zagościł w naszym domu. Ryż zapiekany z jabłkami, polecam bardzo serdecznie proste i smaczne :)
Poniższy przepis został przygotowany dla 4 osób (które nie jedzą dużo :) )






Składniki:
  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15 sztuk małych jabłuszek (miałem prosto z drzewa dlatego tyle, ale można użyć mniejszej ilości w zależności od wielkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Śmietana ( ja użyłem bitej śmietany)
  • 2 łyżki cukru kandyzowanego (oczywiście może też być zwykły cukier)
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję z mlekiem i wodą;

2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;

3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem;

4. Układamy warstwami:


  • ryż
  • jabłka
  • posypać cynamonem
  • posypać cukrem 
Ostatnią warstwą jest ryż, który posypujemy cynamonem i posypujemy drobnymi kawałkami masła.
Wstawiamy do 170 stopni na około 30 min. Dekorujemy śmietaną.

Smacznego :))))

0 komentarze:

Prześlij komentarz