Translate

niedziela, 7 września 2014

Powidła ze śliwek węgierek


W tym roku postawiłem na tradycję. Zero cukru i dużo pracy.

Składniki:
  • śliwki węgierki
Sposób przygotowania:

  1. Zebrałem z drzewa około 5 kg śliwek,
  2. Wszystkie umyłem,
  3. Wyjąłem z nich pestki i wrzuciłem do garnka o grubym dnie,
  4. Na spód wlałem około 0,5 litra wody,
  5. Śliwki smażyłem pierwszego dnia 5 godzin,
  6. Kolejne 4 dni były smażone po 3 godziny.
  7. Na koniec gorące powidła włożyłem w słoiki i poddałem pasteryzacji.

W smaku bardzo dobre, bez cukru. Myślę, że świetnie będą pasować do wypieków.
Szkoda tylko, że z takiej ilości wyszło mi tylko około 4 małych słoiczków, ale dobre
i tyle :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz