Pomimo szwów, które nieubłaganie ciągnął mnie do ziemi, nie poddałem się i ten dzień spędziłem na gotowaniu. Na pierwszy ogień poszła ogórkowa, ponieważ moje ogóreczki w spiżarni już dojrzały.
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- ½ małego selera
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 4 ziemniaki średnie
- 6 średnich ogórków kiszonych
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz
- Sól
- Majeranek
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- ¼ szkl. mleka
- 2 litry wody
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać wodę i wrzucić udko. Zagotować;
- Podczas gotowania pojawi się biały nalot na wodzie są to tzw. Szumowiny, zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej;
- Dodać do wywaru liść laurowy i ziele angielskie;
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w krążki i wrzucamy do wywaru;
- Gotujemy wszystko do momentu, gdy warzywa będą miękkie;
- Dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone;
- Doprawić do smaku solą i pieprzem;
- Dodać około 1 łyżkę suszonego majeranku;
- Mąkę wymieszać z mlekiem w garnuszku, dodać trochę gorącej zupy i wszystko wymieszać dobrze. Następnie wlać do zupy i zagotować.
Smacznego :)
Pyszne��robiłem juz kilka razy������
OdpowiedzUsuń